Welkom op
de website van Canna-banana!


WINTERBESCHERMING


Hierbij geven we een overzicht van de, naar ons idee, beste manieren om uw planten de winter door te krijgen.
Voor alle planten geldt het principe dat een goed gedraineerde (of lichtjes verhoogde) standplaats de slaagkansen sowieso bevorderen.

Canna’s : Kan je laten staan tot de eerste (flinke) vorst, dan hangen alle bladeren slap naar beneden. Gewoon de plant een 15 cm boven de grond afknippen en de knol bovenhalen. Deze steek je in z'n geheel in een kartonnen doos of zoiets en zet ze op een koele, donkere en vorstvrije plaats. Kleinere rhizomen best met turf bedekken om uitdroging te voorkomen. In het voorjaar kan je de knol eventueel in stukken breken en op verschillende plaatsen terug uitplanten. (wel opletten dat je met planten wacht tot de vorst gedaan is.)

Bananen: Wachten tot de eerste vorst, dan hangen alle bladeren naar beneden en kan je deze afknippen. Wat overblijft is de stam (of stammen). Plaats een korf (oude afsluitingsdraad oid.) rond de stam(men) die je wil bewaren. Zorg dat de stammen in die korf vrij staan en plaats buiten deze korf een tweede op ongeveer 10 cm afstand. Tussen die twee korven steek je droog stro of droge bladeren en rond die buitenste korf draai je een vliesdoek. Zo kan de wind er wel door, maar kan de isolatie (stro of blad) niet nat worden.
Als laatste plaats je een plastic kapje bovenop de constructie zodat de regen er niet inkan. Is het nu een warme winterdag, dan kan je de plastic kap afnemen om de plant te laten ademen.
Wanneer de winter voorbij is, neem je de gehele constructie weg. De stam is mogelijk dan al aan het uitlopen, indien niet pak je een mes en snij je telkens enkele centimeters terug, tot je groen in de kern van de stam ziet.
Vanaf die hoogte zal de banaan terug in gang schieten en dus aanmerkelijk groter worden.
Als dit allemaal teveel werk is, kan je ook nu één of meer zijscheutjes afsteken, binnen in pot laten overwinteren en de grote plant laten afvriezen. Deze zal normaal dan wel terug uitlopen in het voorjaar, maar natuurlijk nooit zo groot worden.
Ons lukt het overwinteren van Musa Basjoo het best, we kennen echter verschillende mensen die op dezelfde wijze ingepakt ook Sikkimensis, Lasiocarpa en zelfs Glaucum laten overwinteren.

Palmen: De sterkste soorten (Trachycarpus fortunei, trachycarpus wagnerianus en Jubaea chilensis) vragen, buiten goede drainage weinig extra aandacht. Bij extreme koude kan u altijd de voet van de plant extra beschermen met stro en vliesdoek.
Let ook op bij hevige sneeuwval dat u af en toe de sneeuw van het blad klopt of het zou door het gewicht kunnen afknakken.
Voor de meeste overige vorst tolererende palmen (Butia, Sabal, Brahea enz) is het aangeraden een soort afdakje boven de plant te voorzien. Ze verdragen perfect de opgegeven graden onder nul, maar zijn niet zo dol op de combinatie van vocht en vorst. Door deze manier van beschermen kan u schade aan de speer (speerrot) voorkomen.

Boomvarens: De Dicksonia antartica kan, mits goede drainage en beschut tegen de koude noord-oostenwind zonder verdere bescherming de winter door. Laat het blad, dat vanzelf bruin wordt als het -4°C of kouder wordt, best aan de plant. Bij hevige koude kan u een prop stro of bladeren in het hart van de plant steken. De bruine bladeren kan u daarna omhoog binden om het hart extra te beschermen, eventueel nog omwikkelen met vliesdoek.

Wees voorzichtig met het inpakken in plastic of noppenfolie. Deze zijn ideaal om enkele exxtreme nachten door te komen, maar af te raden voor langere periode omdat de plant niet kan ademen en bij zonnige dagen extreem hoge temperaturen kunnen ontstaan.

Heeft u nog goede tips, laat ze gerust weten! We kunnen deze eveneens op deze pagina vermelden.
 
 
 
Bedrijfsgegevens
Canna-banana (PWB bvba)
Tinstraat 72B
2580 PUTTE
BELGIË

Route

Tel: 0475606252

BTW BE 433.804.784
Fortis BE57 2300 4344 7835
 
 
Openingsuren
April t/m september
Ma t/m zo 10 - 18u
maandag gesloten, tenzij feestdag (dan 10 - 18u)

Oktober t/m maart
Alleen zaterdag 10 - 16u

Altijd na afspraak is bezoek mogelijk
 
Bij ons kan je betalen met


 

 

 

     
 
© 2008 - 2017 Canna-banana | Design by Carambola Webdesign | Laatste update: 04/05/2016